2011
Cze
21

Czym w swojej diecie można zastępować mięso?

Mięso – największe źródło białka, potrzebnej do życia energii, a także doskonały budulca tkanek. Doskonale wiemy, iż jest nieodzownym elementem prawidłowo skomponowanej diety.

Ale co zrobić, gdy z przyczyn mentalnych, światopoglądowych, czy z prozaicznej niechęci to mięsa chcemy je wyeliminować z naszego menu można zwrócić się do profesjonalistów żywienia. Czy istnieją dobry, czyli zdrowy „zamiennik” piersi z kurczaka, czy indyka? Zdecydowanie tak. Bogatym źródłem przyjaznego białka jest znana nam soczewica, ale również jajka, ryby, produkty mleczne (jogurty, ser, mleko, maślanka), ciecierzyca, cieciorka, zielone warzywa takie jak brokuły, brukselka, szpinak. Białko znajdziemy także w owocach morza oraz tofu. A więc zapamiętajmy, iż białko to zdecydowane najlepsze źródło energii, ale także generator dobrego humoru, wynika to z dużej zawartości aminokwasów, które z kolei odpowiadają za prawidłowe łączenie serotoniny, tak zwanych hormonów „szczęścia”.

Administracja

Inne

WP